MAGNETIET

Probleem

Soms komt het voor dat er in een cv-ketel storingen ontstaan door vervuiling met magnetiet, maar de oorzaak hiervan is vaak onduidelijk. 

Oorzaak

In cv-installaties wordt gebruikgemaakt van diverse materialen (voor verbindingen en warmte-afgiftebronnen). Tussen deze materialen ontstaat elektrolytische corrosie, waarbij het minst edele materiaal zich 'opoffert'. Restanten van dit opofferingsproces komen in het cv-water en dat geeft na enige tijd een verkleuring van het cv-water (zwart water, zichtbaar bij het aftappen van de installatie). Daarnaast vervuilt het cv-water ook als gevolg van corrosie door zuurstof, wat zich in het cv-water bevindt. Dit komt in alle cv-installaties voor en heeft ook niet direct gevolgen voor het functioneren van de cv-ketel. 

Wanneer het cv-water ook kalkhoudend is, ontstaan er echter wél problemen met magnetiet. Kalk in het cv-water werkt als drager voor vervuiling. De kalk bij verwarming hecht zich aan op de binnenzijde van de warmtewisselaar. Hierdoor ontstaat een dun laagje vervuiling (magnetiet) in de warmtewisselaar, dat bij ca. 1.5 bar en ongeveer 60 graden een kookgeluid geeft tijdens het branden van de cv-ketel. Door het uitzetten en krimpen van de warmtewisselaar laten soms stukjes van deze vervuiling los en dat kan vervelende verstoppingen of onprettige storingen veroorzaken. 

Oplossing

De vervuiling door magnetiet kan simpel worden bestreden door de hoeveelheid zuurstof in het cv-water zo veel mogelijk te beperken door het toepassen van een luchtafscheider. Als een cv-ketel storingen vertoont door vervuiling van magnetiet, dient de totale installatie (inclusief cv-ketel) gespoeld te worden met schoon leidingwater. Als de klachten niet zijn verholpen, kan het toevoegen van een reiniger een oplossing bieden. Het is raadzaam altijd contact op te nemen met uw installateur. Indien het reinigen niet het gewenste resultaat geeft, dan dient het vervuilde onderdeel vervangen te worden. 

VUILAFSCHEIDING

Onontbeerlijk voor energie-efficiëntie

Het ophopen van vuil in leidingen kan leiden tot tal van problemen. Niet alleen kan het zorgen voor een minder goede werking van de installatie, in extreme gevallen kan het zelfs leiden tot uitval van het volledige systeem. Een ander belangrijk probleem is een mogelijk hoger energieverbruik door het ophopen van vuil. In tijden van energie-efficiëntie en duurzaamheid moeten we dergelijke belemmeringen te allen tijde trachten vermijden. Vuilafscheiders kunnen dit probleem dan ook in een mum van tijd aanpakken. 

SpiroTrap MB3

  • Zeer efficiënte afscheiding van zowel magnetische als niet magnetische vuildeeltjes (vanaf 5μm!);
  • Beschermt de pomp en andere kostbare installatiecomponenten;
  • Snel en eenvoudig spuien van het vuil; 

Indien u nog vragen hebt over het plaatsenherstellen of keuren van een centrale verwarmingsketel, neem dan gerust contact met ons op.